Ριτσώνα, Αυλίδα, Δύο δένδρα, Ψαχνά αλλά και αλλού ρυπαίνονται ασύστολα από τοξικές φαινόλες που μέσω της διατροφικής αλυσίδας αλλά και της αερόβιας ρύπανσης θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών αλλά και το περιβάλλον!
Καταγγελίες πολιτών που μένουν αναπάντητες λόγω της "αδιαφορίας" των υπηρεσιών της Π.Ε. Ευβοίας, ενώ η πολιτική ηγεσία και οι Αντιπεριφερειάρχες σφυρίζουν αδιάφορα.... προστετεύοντας τους παραβάτες!
Και "κλώνοι" πολιτικών προσώπων φροντίζουν για τις κολοβές περιβαλλοντικές μελέτες αλλά και την αδειοδότηση υπογράφοντας με το αζημίωτο, προσφέροντας παράλληλα και "προστασία" ως σύγκρονοι Ντον Κορλεόνε!!!
Τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα (λιοζούμια ή κατσίγαροι όπως λέγονται στην Κρήτη), που αποτελούν κατάρα για το περιβάλλον λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους, διαλύοντας ολόκληρα οικοσυστήματα και μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του Προγράμματος Life είναι άκρως ανησυχητικά για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κάθε χρόνο εκλύονται στο οικοσύστημα πάνω από 1.150.000 τόνοι κατσίγαρου. Από αυτούς:
- το 58% χύνεται σε χείμαρρους, με τελικούς αποδέκτες τη θάλασσα και τις λίμνες
- το 11,5% πέφτει απευθείας στη θάλασσα
-το 19,5% ρίχνεται μέσα σε τεράστιους λάκκους στο έδαφος και απορροφάται από τον υδροφόρο ορίζοντα.
Συνέπειες στον άνθρωπο. Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη παραγωγή χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον και απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Από απλές αλλεργίες και παθήσεις του αναπνευστικού μέχρι βλάβες στο νευρικό, ενδοκρινικό, ανοσολογικό, αναπαραγωγικό σύστημα κ.α. Οι συνθετικές χημικές τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό είναι υπεύθυνες για την πρόκληση καρκινογενέσεων σε διάφορα όργανα.
Συνέπειες στο περιβάλλον. Ατμοσφαιρική ρύπανση, τρύπα του όζοντος, ρύπανση των υπόγειων υδάτων, ευτροφισμός.
Η φαινόλη[1] (αγγλικά phenol) είναι οργανική ένωση με χημικό τύπο C6H6O, αν και συνήθως χρησιμοποιούνται οι τύποι C6H5OH ή PhOH. Η καθαρή φαινόλη, στις συνηθισμένες συνθήκες, θερμοκρασία 25 °C και πίεση 1 atm, είναι άχρωμο κρυσταλλικό στερεό, πτητικό, με χαρακτηριστική γλυκιά και πισσώδη οσμή και πολύ καυστικήγεύση, λίγο διαλυτή στο νερό και υγροσκοπική. Είναι μέτρια όξινη (pKa = 9,95), αλλά χρειάζεται προσοχή στο χειρισμό της, επειδή αν και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι δηλητηριώδης και μεταλλαξιογόνα, προκαλώντας, μάλιστα, άμεσα λευκές κηλίδες και χημικά εγκαύματα στο δέρμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου