Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

«Υγειονομική βόμβα» η εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας



Εικόνες ντροπής δημοσιοποίησε χθες ο σύλλογος οικοτρόφων εστιών του ΤΕΙ Χαλκίδας στα Ψαχνά. «Μιλάμε πλέον για μια υγειονομική “βόμβα”», αναφέρουν στην καταγγελία τους.

Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για άθλια και απαράδεκτη κατάσταση όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσής τους. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πλέον απειλούνται η υγεία και η ασφάλεια των ίδιων των φοιτητών, με τους διαδρόμους και όλο το ΤΕΙ να έχουν πλημμυρίσει από σκουπίδια, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους ποντίκια και φίδια στους χώρους που σπουδάζουμε, κοιμόμαστε και ζούμε! Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι οι οικότροφοι σπουδαστές είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο με τον αμίαντο που υπάρχει στις πόρτες των μπαλκονιών των δωματίων μας, ενώ πλέον είμαστε για μέρες ή και άλλοτε για εβδομάδες χωρίς ζεστό νερό», αναφέρουν.

Μάλιστα, οι φοιτητές περιγράφουν μια απολύτως... ελληνική κατάσταση: «Σε κάθε κινητοποίησή μας για τα αυτονόητα τον 21ο αιώνα, ακούμε τα ίδια και τα ίδια. “Θα τα λύσουμε”, “εγώ δεν είμαι υπεύθυνος”, “λεφτά δεν υπάρχουν”, ακόμη και ότι δεν είναι νόμιμο να τα έχουμε όλα αυτά. Ως εδώ λοιπόν, κύριοι», λένε. Σύμφωνα με τους ίδιους, την ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρουν το υπουργείο Παιδείας, η πρώην διοίκηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού πλέον το ΕΚΠΑ απορρόφησε το ΤΕΙ.

Οι φοιτητές ζητούν να γίνει άμεσα απολύμανση και απεντόμωση σε όλα τα δημόσια κτίρια και χώρους του ιδρύματος και των κοινόχρηστων χώρων και δωματίων της φοιτητικής εστίας. Επίσης, ζητούν να γίνει ουσιαστική συντήρηση και ανακαίνιση των κτιρίων, να αφαιρεθεί ο αμίαντος από όλους τους χώρους του ΤΕΙ και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας-φύλαξης.

Δεν είναι η πρώτη φορά βεβαίως που έχουν καταγγελθεί κακές συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις δεν επαρκούν. Οι αιτήσεις για μία θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Υπάρχουν 25 φοιτητικές εστίες, οι οποίες εποπτεύονται από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με περίπου 8.000 θέσεις. Αλλες περίπου 6.000 θέσεις προσφέρουν στους φοιτητές τους τα ΑΕΙ, μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων. Ωστόσο, περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το πατρικό και, κατά συνέπεια, οι 14.000 θέσεις αντιστοιχούν στο 9% των «μεταναστών» φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου