Παρελθόν πρέπει να θεωρείται το ΔΣ της χρεοκοπημένης ΛΑΡΚΟ, μετά τις προκλητικές της κινήσεις, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, να επιχειρήσει να παραβιάσει τις εντολές του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε χθεσινή του ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι βασικός μέτοχος της μεταλλουργίας, ανακοινώνει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων του διευθύνοντος συμβούλου, του μη εκτελεστικού προέδρου, και των μη εκτελεστικών μελών της μεταλλουργίας, η οποία έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό τα τρία τελευταία χρόνια, και χρωστάει κοντά στα 310 εκατ. ευρώ.
Αφορμή για το ξήλωμα της διοίκησης Ρένεση, Κουτσλιωτάκη, στάθηκε η προσπάθεια της να συγκαλέσει νέο ΔΣ, προκειμένου να εγκριθεί νέα συλλογική σύμβαση, που περιλαμβάνει πλήθος προνομίων, επιδομάτων και αδικαιολόγητα υψηλών αμοιβών για το προσωπικό και την οποία είχε επιχειρήσει να περάσει πριν από τις εκλογές, αλλά αναγκάστηκε να την αποσύρει έπειτα από τις ενστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Στη λογική αυτή η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, του προέδρου Μ. Ρένεση και του διευθύνοντος συμβούλου Ε. Κουτσλιωτάκη, της οποίας η θητεία έληγε ούτως ή άλλως σε έναν μήνα, συγκάλεσε εκ νέου χθες Δ.Σ,. με θέμα την συλλογική σύμβαση εργασίας, παρ’ ότι το ΤΑΙΠΕΔ, της είχε διαμηνύσει πριν από τις εκλογές να μην την προχωρήσει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συλλογική αυτή σύμβαση, προέβλεπε όρους και παροχές, όπως υψηλούς πρώτους μισθούς για τους ανειδίκευτους εργάτες που αυξάνονται ανάλογα με την ειδικότητα και την προϋπηρεσία, 23 διαφορετικά επιδόματα, παροχές όπως γαλοπούλα τα Χριστούγεννα και αρνί το Πάσχα, ακόμη και επιδότηση από το ταμείο της εταιρείας χοροεσπερίδων των συνδικαλιστών. Προέβλεπε μέχρι και υψηλά πριμ παραγωγικότητας, την ίδια ώρα που εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής η ΛΑΡΚΟ έγραφε πέρυσι ζημιές 3.642 δολάρια ανά τόνο παραγωγής νικελίου.
Παραμονές των εκλογών και μπροστά στο φως των αποκαλύψεων, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, είχε ζητήσει μέσω επιστολής του να μην προχωρήσει το Δ.Σ. στην υπογραφή της ΕΣΣΕ.
Συγκεκριμένα είχε επαναλάβει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν νέες μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα ήδη βεβαρημένα οικονομικά της εταιρείας και υπογράμμιζε ότι με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία για να τα διαχειρίζεται, η διοίκηση θα πρέπει να αποφύγει πράξεις, ενέργειες και αποφάσεις που δύνανται να επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά τη βιωσιμότητά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου