Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ερώτηση κατέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.


Ζητάει να αρθούν τα εμπόδια στις διαδικασίες διάνοιξης ζωνών κατά μήκος του δικτύου ηλεκτροδότησης


«Τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, τα οποία προκάλεσε η πτώση εκατοντάδων δέντρων σε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδεια», κατέδειξαν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.» Αυτό υπογραμμίζει στην με αρ. πρωτ. 4444/23.2.2021 ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.


Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει, ότι "η Εύβοια έχει το δυστυχές χαρακτηριστικό μέσα στον ίδιο χρόνο να πλήττεται από σφοδρές χιονοπτώσεις, πλημμύρες και πυρκαγιές με αποτέλεσμα να έχουμε σε όλες τις περιπτώσεις σημαντικές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με την αποκατάσταση των ζημιών να είναι μία επίπονη διαδικασία, ιδιαίτερα, σε δύσβατες δασικές περιοχές. «Μάλιστα, συνεχίζει, η εμπειρία διδάσκει, ότι πολλές πυρκαγιές οφείλονται σε σπινθήρες από στύλους της ΔΕΗ, που βρίσκονται μέσα σε δάσος."


Ο βουλευτής τονίζει συγκεκριμένα, ότι μία άμεση λύση μπορεί να είναι η διάνοιξη ζωνών κατά μήκος του δικτύου ηλεκτροδότησης, πλάτους 10-15 μέτρων από κάθε πλευρά, καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το ενδεχόμενο πτώσης δένδρων στα καλώδια σε περίπτωση βαριάς χιονόπτωσης, καθώς και η ανάφλεξή τους από σπινθήρες βραχυκύκλωσης. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, ενώ είναι και ευκολότερη η πρόσβαση για αποκατάσταση βλαβών.

Ο κ. Κεδίκογλου ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, πώς μπορούν να αρθούν τα εμπόδια στη διάνοιξη των ζωνών αυτών, που θα διασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση και θα θωρακίσουν την αντιπυρική προστασία των δασών μας;

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, τα οποία προκάλεσε η πτώση εκατοντάδων δέντρων σε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδεια», κατέδειξαν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικό να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν επενδύσεις, στο πλαίσιο ανάπτυξης του ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), που θα εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό της χώρας με επαρκή και ασφαλή ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα πάντα με τα προβλεπόμενα στο Ν.4001/2011 και στον Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος.

Η υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτροδότησης που δρομολογεί η κυβέρνηση αποτελεί την ασφαλέστερη λύση μέλλοντος. Δεδομένου, όμως, του χρόνου που θα απαιτηθεί, θα πρέπει να προωθηθούν και βραχυπρόθεσμες δράσεις.

Η Εύβοια έχει το δυστυχές χαρακτηριστικό μέσα στον ίδιο χρόνο να πλήττεται από σφοδρές χιονοπτώσεις, πλημμύρες και πυρκαγιές. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε σημαντικές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με την αποκατάσταση των ζημιών να είναι μία επίπονη διαδικασία, ιδιαίτερα, σε δύσβατες δασικές περιοχές. Η εμπειρία μάλιστα διδάσκει, ότι πολλές πυρκαγιές οφείλονται σε σπινθήρες από στύλους της ΔΕΗ, που βρίσκονται μέσα σε δάσος.

Μία άμεση λύση μπορεί να είναι η διάνοιξη ζωνών κατά μήκος του δικτύου ηλεκτροδότησης, πλάτους 10-15 μέτρων από κάθε πλευρά. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το ενδεχόμενο πτώσης δένδρων στα καλώδια σε περίπτωση βαριάς χιονόπτωσης, καθώς και η ανάφλεξή τους από σπινθήρες βραχυκύκλωσης. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, ενώ είναι και ευκολότερη η πρόσβαση για αποκατάσταση βλαβών.

Η λύση αυτή προσκρούει στην απαρχαιωμένη νομοθεσία, που καλούνται να εφαρμόσουν τα κατά τόπους Δασαρχεία. Η ανάγκη προώθησής της είναι, όμως, έκδηλη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Πως μπορούν να αρθούν τα εμπόδια στη διάνοιξη των ζωνών αυτών που θα διασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση και θα θωρακίσουν την αντιπυρική προστασία των δασών μας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου