Ενώ το 47% των Γερμανών αδυνατεί να βάζει στην άκρη ένα ευρώ το μήνα, οι ετήσιες απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου της Allianz, Μπάτε αυξήθηκε κατά 12% παρότι τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά 14%.
- του Μιχάλη Ψύλου
«Τα μεγάλα αφεντικά κερδίζουν τεράστια χρήματα, παρά την κρίση». Ο τίτλος είναι της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας «Bild», που μόνο… αριστερή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η συντηρητική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μέσα στην πανδημία οι ετήσιες απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου της Allianz Ολιβερ Μπάτε αυξήθηκαν κατά 12% και θα φτάσουν φέτος τα 7,37 εκατομμύρια ευρώ (από 6,5 εκατομμύρια πέρυσι). Τι κι αν τα καθαρά κέρδη της Allianz μειώθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας κατά 14%, στα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ;
Οπως γράφει μάλιστα η «Bild», ο ασφαλιστικός κολοσσός, αλλά και άλλες εταιρίες του κλάδου δεν αποδείχτηκαν τόσο γενναιόδωρες στους πελάτες τους από τη βιομηχανία τροφοδοσίας, καθώς αρνήθηκαν να καταβάλουν αποζημιώσεις σε εταιρίες που υποχρεώθηκαν από την κυβέρνηση να κλείσουν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Και τώρα, οι ασφαλιστικοί κολοσσοί θα αντιμετωπίσουν, εκτός από την τεράστια κριτική, και ένα κύμα αγωγών από απογοητευμένους πελάτες τους.
Ο κατάλογος των λεγόμενων «golden boys», που είδαν επίσης τις απολαβές τους να απογειώνονται μέσα στην πανδημία, είναι μεγάλος. Το αφεντικό του εποπτικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen Χανς Πίτερ Πετς «είναι για πρώτη φορά ο πρώτος κερδισμένος μεταξύ των επικεφαλής των μεγάλων εταιριών της Γερμανίας» γράφει η «Bild».
Την ίδια ώρα, η γερμανική ιστοσελίδα T-online δημοσιεύει φωτογραφία μιας ηλικιωμένης Γερμανίδας που μαζεύει μπουκάλια από κάδο ανακύκλωσης για να τα πουλήσει και να συμπληρώσει τη σύνταξή της. Μια εικόνα που ενδεχομένως να προκαλεί έκπληξη σε εκείνους που πιστεύουν ότι στη Γερμανία δεν υπάρχουν φτωχοί συνταξιούχοι. «Για πολλούς ηλικιωμένους, η σύνταξη δεν είναι αρκετή για να ζήσουν. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους πρώην μισθωτούς συνταξιούχους, αλλά και εκείνους που προέρχονται από τη μεσαία τάξη» γράφει η T-online και προσθέτει: «Η μεσαία τάξη υποφέρει επίσης από φτώχεια στα γηρατειά».
Ερευνα από το ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό της πλατφόρμας Weltsparen έδειξε ότι «περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς σήμερα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια ιδιωτική ασφάλιση γήρατος, γιατί τα εισοδήματά τους αρκούν συχνά μόνο για να πληρώσουν το ενοίκιο και το σούπερ μάρκετ. Το 47% των ερωτηθέντων λέει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βάζει στην άκρη κάθε μήνα ούτε ένα ευρώ»!
Στη Γαλλία, τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα σε ό,τι αφορά τη φτώχεια. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσους θα κάνει φτωχότερους η κρίση του Covid» γράφει η εφημερίδα «La Croix». «Το ποσοστό της φτώχειας που προκάλεσε η πανδημία θα γίνει γνωστό με καθυστέρηση, αλλά ήδη κάποιοι δείκτες, όπως ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος υποστήριξης εισοδήματος (RSA) για τους ανέργους ή τους πολύ χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους, αυξήθηκε κατά 6,2% μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Πρόκειται για ένα μέγεθος που αποτελεί ιστορικό σοκ» λέει ο κοινωνιολόγος Νικολά Νταβού, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Γαλλικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού (CNLE).
Στην Ιταλία, σύμφωνα με την Istat, λόγω του Covid, 1 εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε απόλυτη φτώχεια. Συνολικά, υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες, κατανεμημένοι σε περισσότερες από 2 εκατομμύρια οικογένειες, που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας.
«Η πανδημία υπήρξε μια αποκάλυψη και ένας ενισχυτής των κοινωνικών ανισοτήτων» λέει η βουλευτίνα του κόμματος Μακρόν και πρόεδρος του CNLE Φιόνα Λαζάρ.
Κι αν κάποιοι βαυκαλίζονται ότι, μόλις τελειώσει η πανδημία, θα ανοίξουν οι…κάνουλες της χρηματοδότησης, καλύτερα να κρατούν μικρό καλάθι. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» προειδοποιεί ότι «ενώ όλοι μιλούν για την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση, μετά τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία ένα εντελώς διαφορετικό θέμα θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα: η αναδιάρθρωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Τώρα, τα ταμεία είναι άδεια και κανείς δεν ξέρει πώς να τα γεμίσει χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τη σημερινή γενιά εργαζομένων».
Με απλά λόγια, το γερμανικό περιοδικό προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται να μειωθούν οι συντάξεις, καθώς τα ταμεία ασφάλισης «σημείωσαν έλλειμμα σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, το οποίο θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Και, στην ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αναμένει έλλειμμα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2022».
Οι Γερμανοί περιμένουν σωτηρία από την Μπέρμποκ
Η επόμενη κυβέρνηση, γράφει το «Spiegel», «ανεξάρτητα από τα κόμματα που θα μετέχουν σε αυτήν, δεν θα ασχολείται πρωτίστως με τη διανομή, αλλά με τη συλλογή χρημάτων για το Ασφαλιστικό. Είτε πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθούν οι εισφορές είτε να δοθούν τεράστια ποσά, που στην πραγματικότητα σχεδιάζονταν για άλλα κοινωφελή προγράμματα. Ολα αυτά βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου, επειδή το κράτος πρόνοιας αντιμετωπίζει βαθιές αλλαγές». Και προσθέτει: «Η Αγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την Καγκελαρία ύστερα από 16 χρόνια, αφήνοντας πίσω της μια δυσάρεστη κληρονομιά – ένα μεγάλο μείον στο κοινωνικό σύστημα». Πρόκειται για μια «βαριά υποθήκη» στους διαδόχους της, που, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, θα είναι οι Πράσινοι σε συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
H «πράσινη» υποψήφια καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ, αν βρεθεί στην Καγκελαρία το φθινόπωρο, θα έλθει αντιμέτωπη με ένα βουνό κοινωνικών προβλημάτων, γεγονός που εξηγεί σε έναν βαθμό και τη στήριξη που της παρέχει η γερμανική ελίτ – τη θέλουν για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου