Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Φρανκφούρτη, μπροστά στους «πύργους» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Deutsche Bank για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
« «Αν το κλίμα ήταν τράπεζα θα το είχαν σώσει» ήταν το κεντρικό σύνθημα των περίπου 15.000 διαδηλωτών που μετείχαν στην κινητοποίηση την οποία διοργάνωσε το κίνημα «Friday’s for Future» (Παρασκευές για το μέλλον).
εναντίον του χρηματοπιστωτικού τομέα. Είναι η πρώτη πανελλαδική απεργία για το κλίμα σε σχεδόν έναν χρόνο που διοργάνωσε την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη το «Fridays for Future». Μέχρι τώρα το κίνημα είχε ενεργήσει ως επί το πλείστον διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αυτή τη φορά κάλεσε τους ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής να κατέβουν στο δρόμο. Και επέλεξαν για τη διαδήλωση την Φρανκφούρτη, την τραπεζική μητρόπολη της Ευρώπης ,για να διαμαρτυρηθούν για τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.
«Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς κάνει επενδύσεις και δίνει δάνεια για ορυκτά καύσιμα ,πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση», λένε οι οργανωτές “Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη Φρανκφούρτη χρηματοδοτεί ενεργά την κλιματική κρίση και πουλά το μέλλον μας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινήματος Ανίκανοι Ρίτμαν . «Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ήδη καταστροφικές, ειδικά στον παγκόσμιο νότο.» Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται δημοκρατικός έλεγχος του χρηματοπιστωτικού τομέα για να διασφαλιστεί ότι «οι ενέργειες των τραπεζών δεν ελέγχονται πλέον από τα συμφέροντα για κέρδος»
Ένα πανό έγραφε : “Συνεχίζουν τα ίδια λάθη με χθες” και ένας ομιλητής είπε : “Κάποιος είπε κάποτε ότι είναι πιο εύκολο να φανταστεί κανείς το τέλος του κόσμου παρά το τέλος του καπιταλισμού”.
Οι «Παρασκευές για το μέλλον» επέστρεψαν – και με τα κίνητρά τους πιο ξεκάθαρα από ποτέ, καθώς όλοι μας -με τις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους στην πατρίδα μας -νιώθουμε πλέον στο πετσί μας τι σημαίνει κλιματική κρίση δικαιώματα και κλίμα -χρηματοδοτούνται περαιτέρω επιχειρήσεις και έργα που ζημιώνουν ».
Η Κάθριν Πέτς από την περιβαλλοντική οργάνωση Urgewald κατηγορεί τράπεζες και εταιρείες ενέργειας για υποκρισία όταν προσποιούνται ότι εργάζονται για τη μετατροπή του ενεργειακού μοντέλου . Οι εχθρικές για το κλίμα βιομηχανίες εξακολουθούν να υποστηρίζονται. «Υπάρχουν εδώ και καιρό τράπεζες στο εξωτερικό που έχουν αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση άνθρακα», λέει η Πέτς. “Είμαστε εδώ για να κλείσουμε τη βρύση χρημάτων για τις εταιρείες άνθρακα”.
Εκπρόσωπος της αντικαπιταλιστικής οργάνωσης Ya Basta φώναξε μέσα σε επευφημίες: “Η επιβίωση της ανθρωπότητας εξαρτάται από την καταστροφή του καπιταλισμού.” Η Βίντα Μπέρχε από την οργάνωση Φρανκφούρτη “Fridays for Future”, υπενθυμίζει ότι πριν από δεκαετίες οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είχαν στείλει σημάδια προειδοποίησης . Η δικαιολογία του χρηματοπιστωτικού τομέα για την επιθυμία να διατηρηθεί η ευημερία δεν ισχύει: “Χρηματοδοτείς την κλιματική κρίση, διάολε!”, ειπε
Η μεγάλη κινητοποίηση για το κλίμα υποστηρίζεται από μια ευρεία συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων Greenpeace, Koala Collective και Attac, στελέχη των οποίων είχαν επίσης συγκεντρωθεί μπροστά στην ΕΚΤ. Ένα πανό κρέμεται στο αυτοκίνητό της με τις λέξεις “ΕΚΤ – Σταματήστε να πυροδοτείτε την Κλιματική Κρίση”.
«Όχι μόνο η ΕΚΤ, αλλά ολόκληρος ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας πρέπει να αλλάξει», απαιτεί ο Μαουρίσιο Βάργκας από την Greenpeace. «Και γρήγορα και επειγόντως – η κλιματική καταστροφή είναι πανταχού παρούσα.» Ο ειδικός επιστήμονας Ντιντιέμ Αιντούρμους
συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση με μια ταινία καταστροφής: «Η πραγματικότητα μοιάζει με ταινία καταστροφής, αλλά κάποιοι την βλέπουν απαθώς και συνεχίζουν την φυσιολογική τους καθημερινότητα», λέει ο επιστήμονας , ο οποίος ειδικευτεί στην κλιματική πολιτική. «Δεν υπάρχουν ήρωες για να μας σώσουν όπως στις ταινίες», λέει: «Εμείς είμαστε». Το πλήθος ζητωκραυγάζει και χειροκροτεί. Επιτέλους υπάρχει έμπρακτη αντίδραση στην κλιματική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου