Επιστολή του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, της Κίνησης Πολιτών Βόρειας Εύβοιας και φορέων της περιοχής προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τον Στ. Μπένο ρωτά «πώς συνδυάζονται οι υποσχέσεις και τα οράματα για νέο μοντέλο ανάπτυξης με το Βιομηχανικό Πάρκο Υψηλής Οχλησης» και τους καλεί να πάρουν θέση.
Τον εφιάλτη της δημιουργίας ενός τεράστιου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Μαντούδι, μέσα στην κατεστραμμένη από τις πρόσφατες πυρκαγιές Βόρεια Εύβοια, ξαναζούν οι κάτοικοι της περιοχής που μαζί με τον τοπικό δήμο έστειλαν χθες επείγουσα επιστολή ζητώντας από τους αρμοδίους να πάρουν θέση.
Η επιστολή του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, της Κίνησης Πολιτών Βόρειας Εύβοιας και φορέων της περιοχής ανατρέχει στα όσα συνέβησαν το 2012, όταν δόθηκε άδεια εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.160 Μεγαβάτ στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ και ορίστηκε η περιοχή εγκατάστασης ως Επιχειρηματικό Πάρκο (ΕΠΠΑ) Υψηλής Οχλησης (τύπου Α). Ολα τα παραπάνω συντελέστηκαν με κοινή υπουργική απόφαση, «με τρόπο περιφρονητικό για την τοπική κοινωνία», όπως λένε, και από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά, ο οποίος πριν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα στην πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά «ήταν διευθύνων σύμβουλος της ενδιαφερόμενης εταιρείας».
Συνεχίζοντας την εξιστόρηση, η επιστολή αναφέρει ότι έπειτα από δύο χρόνια έντασης και ισχυρής άρνησης από την τοπική κοινωνία για την υψηλή όχληση που θα προκαλούσε μια τόσο μεγάλη μονάδα (σημειωτέον ότι ακόμη και σήμερα οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Βοιωτία, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη κυμαίνονται σε ισχύ μεταξύ 330 και 580 Μεγαβάτ έκαστη), η ΤΕΡΝΑ ανακάλεσε το αίτημα για κατασκευή εργοστασίου το 2014 με αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Τα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν πολλές προσπάθειες να αλλάξει ο τύπος του Επιχειρηματικού Πάρκου από Α σε Β (μέσης όχλησης), σύμφωνα και με όλες τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Το 2018 και στο πλαίσιο αναθεώρησης του Χωροταξικού Πλαισίου της περιφέρειας δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργηθεί μεμονωμένος βιομηχανικός πόλος σε διασύνδεση με την εξόρυξη λευκολίθου (γίνεται επίσης από την ΤΕΡΝΑ μέσω θυγατρικής) με επιπλέον κατεύθυνση για ΕΠΠΑ τύπου Α ή τύπου Β. Ο δήμος πιέζει για ΕΠΠΑ τύπου Β, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση του ζητά να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μελέτες ώστε να απαντηθεί μια σειρά ερωτημάτων.
Οι μελέτες γίνονται παρά τα στενά οικονομικά του δήμου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τίθεται σε διαβούλευση, συντάσσεται σχέδιο νέας κοινής υπουργικής απόφασης αλλά, όπως απαντά στις 17/1/2020 η αρμόδια γενική διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η διαδικασία «δεν ολοκληρώθηκε λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης».
Οι ανησυχίες των κατοίκων φούντωσαν όταν αντιλήφθηκαν ότι τον περασμένο Ιούνιο και λίγο πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές, σε διάταξη του νόμου 4811 «για την απλούστευση των επενδύσεων», μπήκε η πρόβλεψη ότι για να αλλάξει ο τύπος του Επιχειρηματικού Πάρκου από Α σε Β πρέπει να συναινεί και η ενδιαφερόμενη εταιρεία.
Η επιστολή, που απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς και τον Στ. Μπένο, ρωτά «πώς συνδυάζονται οι υποσχέσεις και τα οράματα για νέο μοντέλο ανάπτυξης με το Βιομηχανικό Πάρκο Υψηλής Οχλησης» και τους καλεί να πάρουν θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου