Παρασκευή 14 Απριλίου 2023
Να πούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ στους πολίτες!
Καθημερινός είναι ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης για τον πληθωρισμό αλλά και της «μοναδικής» λύσης του προβλήματος με την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων ώστε να …τιθασευτεί!
Μέγα ψέμα!
Ο πληθωρισμός σε μια οικονομία σημαίνει ότι το νόμισμα που χρησιμοποιεί αρχίζει και χάνει την αξία του σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση στην αγοραστική δύναμη του κοινού.
Οι αιτίες ενός πληθωρισμού ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση.
H αύξηση της ζήτησης αγαθών και ο υπερκαταναλωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε μια χώρα.
Η Μονεταριστική Σχολή Σκέψης Milton Friedman ενός από τους πιο δημοφιλείς Μονεταριστές Οικονομολόγους θεωρεί πως ο πληθωρισμός προκαλείται αποκλειστικά από την αύξηση της προσφοράς χρήματος σε μία οικονομία.
Σήμερα στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί ένας τελείως διαφορετικός πληθωρισμός που οφείλεται κυρίως στην άνοδο του κόστους (ζωής, παραγωγής, κεφαλαίων). Είναι ο λεγόμενος πληθωρισμός κόστους (Cost-pull Inflation).
Αυτόν τον πληθωρισμό έχουμε και στην χώρα μας. Ποιος δε το κατανοεί αυτό?
Η Κεϋνσιανή Σχολή Σκέψης, η οποία πήρε το όνομα της από τον Βρετανό Οικονομολόγο John Maynard Keynes, υποστηρίζει πως αυτός ο Πληθωρισμός Κόστους, εμφανίζεται σε περιόδους χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και εμφανίζεται όταν το κόστος της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών αυξάνεται.
Η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου (βασικών πρώτων υλών για όλες τις χώρες της Ευρώπης) σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγικότητας αλλά και των επενδύσεων την περίοδο πανδημίας και έξαρσης του Covid-19 δημιούργησαν αυτό τον πληθωρισμό ο οποίος στη χώρα μας έφτασε και στα επίπεδα του 12% και τείνει να … «ομαλοποιηθεί» στο 6% !.
Σε περιόδους σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα, με αυτόν τον πληθωρισμό να πέρασε στο 12% και να είναι σήμερα ο γενικός στο 6% ενώ η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανατιμήσεις 15,0% στην ομάδα Διατροφή και 14,5% στην ομάδα Μεταφορές και το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι 0,03%-0,05% το τρίμηνο, με φόρο 15%, το να έχεις τις καταθέσεις μακροχρόνια στην τράπεζα ισοδυναμεί, με δραστική μείωση της αγοραστικής αξίας των χρημάτων μας έως και 45% σε βάθος τετραετίας. Οι καταθέσεις δηλαδή χάνουν την αγοραστική τους αξία λόγω αυτού του πληθωρισμού κόστους.
Είναι γεγονός πως σχεδόν το 65% του πρόσφατου επιπέδου πληθωρισμού στην Ελλάδα οφείλεται στην ενέργεια, δηλαδή στην αύξηση των καυσίμων και του φυσικού αερίου, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα καθώς στην χώρα μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ο ανταγωνισμός.
Για παράδειγμα ο μεγάλος αριθμός μεσαζόντων και μεταπωλητών που κυριαρχεί από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την μεταποίηση ή το ράφι, δημιουργεί επιπλέον επιβαρύνσεις στις τιμές μέχρι την τελική λιανική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Οι έλεγχοι στην αγορά είναι επιφανειακοί και μη ουσιαστικοί, χωρίς να γίνεται ιχνηλάτηση του προϊόντος από την παραγωγή του σε όλα τα στάδια μέχρι να φτάσει στην τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Η μείωση του πληθωρισμού σήμερα, είναι μια μαγική εικόνα που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, συγκρινόμενες, με τις περυσινές υψηλές τιμές.
Όμως τι γίνεται με τα επιτόκια των δανείων ? και μάλιστα σε αυτά τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο ?
Για τον κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων ο κεντρικός Τραπεζίτης κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος!!!, αναφέροντας «ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις. Αλλά πιστεύω ότι ορισμένοι μόνο δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, δηλαδή εκείνοι που ακόμη βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης από την πανδημία και έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.»
Θυμόμαστε βέβαια τις…προβλέψεις του κάθε φορά που ψηφιζόντουσαν τα μνημόνια «…πως η οικονομία θα ανακάμψει και βαδίζουμε στην κανονικότητα!»
Όταν επιστημονικά και πραγματικά ο Πληθωρισμός ΔΕΝ είναι πληθωρισμός αύξησης της ζήτησης αγαθών & υπηρεσιών, αλλά πληθωρισμός ΚΟΣΤΟΥΣ, η «συνταγή» αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων είναι παντελώς λανθασμένη και επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή.
Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει σημαντικά όλα τα δάνεια που είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο και συνδέονται ευθέως με το euribor, με έμφαση κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα επιχειρηματικά.
Πριν ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (τον περασμένο Ιούλιο), το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου ήταν 2%, ενώ τον Ιανουάριο είχε φτάσει στο 4% και πλέον διαμορφώνεται κοντά στο 5,5%. Με δεδομένες τις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων από τώρα μέχρι και τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσουν ακόμα και το 7%. Δεν αποκλείεται μπροστά στις τρέχουσες εξελίξεις με την κατάρρευση της SVB και τα μεγάλα προβλήματα της Credit Suisse να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα σε μια ηπιότερη πολιτική.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΟΣΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ :
Στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, όταν το euribor τριμήνου ήταν μηδενικό και το επιτόκιο 3%, η μηναία δόση ήταν 560 ευρώ. Τώρα με το euribor τριμήνου πέριξ του 3% και το επιτόκιο κοντά στο 6%, η δόση του δανείου έχει διαμορφωθεί στα 690 ευρώ, ενώ με τη νέα αύξηση θα φτάσει τα 710 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για έναν δανειολήπτη θα ανέλθει στα 150 ευρώ τον μήνα ή 1.800 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 26%, που σε ετήσια βάση ισοδυναμεί σε τρείς (3) επιπλέον παλαιές μηνιαίες δόσεις.
Σε μια κοινωνία που η αγοραστική δύναμη των πολιτών λόγο του Πληθωρισμού κόστους έχει καταβαραθρωθεί και οι πολίτες στενάζουν και δε μπορούν να περάσουν το μήνα τους, η ξέφρενη αύξηση των επιτοκίων των δανείων θα φέρει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων από αυτούς τους ανθρώπους που με θυσίες και «αίμα» κατόρθωναν, μέχρι σήμερα, να είναι συνεπείς !
ΠΡΟΤΑΣΗ απλή συμβατή και ρεαλιστική!
Η διαφορά της αύξησης της δόσης, λόγο της αύξησης των επιτοκίων, να εμφανίζεται σε κάθε δανειολήπτη σε ένα κουτάκι, βλέπε «προσωπική διαφορά» και στο τέλος της πληθωριστικής περιόδου, όταν τα επιτόκια επανέλθουν στα αρχικά, το συνολικό ποσό που θα έχει συσσωρευτεί σε αυτόν το κωδικό, να διαιρεθεί σε ισόποσες δόσεις, όπως ήταν οι αρχικές και να προστεθούν στο τέλος της λήξης των υπαρχόντων δόσεων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Έτσι θα συνεχίσει ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί τις, προϋπάρχουσες της αύξησης των επιτοκίων, δόσεις.
Μόνο με αυτόν το δίκαιο και ρεαλιστικό τρόπο επίλυσης του μεγάλου κοινωνικού αυτού προβλήματος, θα υπάρξει δραστική μείωση της προσδοκώμενης αύξησης των κόκκινων δανείων και της εκ νέου εκποίησης της περιουσίας των πολιτών.
Πρόταση για υπερκομματική συμφωνία και επιβολή της στις ευεργετημένες από τον λαό, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τράπεζες και αν χρειαστεί και με κοινωνικά … «μπινελίκια»!
Χαλκίδα 5/4/2023
Γιώργος Μητροπέτρος Οικονομολόγος Πρόεδρος ΕΠΚΑ-ΣΤΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου