Επίσκεψη-έκπληξη πραγματοποίησε ο Σταύρος Μπένος στη Λίμνη Ευβοίας την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου το πρωί. Εκεί αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια των παραβρισκόμενων για την εν κρυπτώ παρουσία του και για το “έργο της ανασυγκρότησης”. Τόσο που ο ίδιος ο Μπένος απελπισμένος ρώτησε προς το τέλος, “Δεν έχει κανείς κάτι καλό να πει;”
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Αιφνίδια επίσκεψη εν κρυπτώ
Δυο μέρες πριν την επίσκεψη, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ), τωρινού και νεοεκλεγμένου, ειδοποιηθήκαμε να παραβρεθούμε σε “συνάντηση εργασίας με θέμα Η πορεία του προγράμματος Ανασυγκρότησης”. Εκεί, με έκπληξη είδαμε τον κ. Σταύρο Μπένο με 2-3 συνεργάτες του να έρχονται στη συνάντηση. Παραβρίσκονταν ο δήμαρχος με πέντε δημοτικούς συμβούλους, 4 από τη Λαϊκή Συσπείρωση, 3 με τον κ. Κατσιαμάκα, ο σύμβουλος κ. Τριάντης, ο δασάρχης κ. Ζίγκηρης, και άλλα 10 περίπου άτομα. Η επίσκεψη δεν ήταν γνωστή σε κανέναν μας, ούτε στους πολίτες, κι άφησε ερωτηματικό μιας και ο ίδιος έχει δηλώσει εδώ και μήνες πως η αποστολή του έχει τελειώσει. Εντούτοις ο Σταύρος Μπένος δήλωσε στην αρχή της παρουσίασης ότι, “ως απλός πολίτης και εθελοντής, θα έρχομαι τακτικά, είμαι στρατευμένος [στην υπόθεση της Βόρειας Εύβοιας]” - απλός πολίτης με τους συνεργάτες του, συνεργείο με 7 μεγάλες οθόνες και διαδικτυακές συνδέσεις με το επιτελείο του. Στο τέλος πάντως αναρωτήθηκε αν τον θέλουμε να ξαναέρθει...
Τι μας είπε για την Ανασυγκρότηση
Μια μικρή περίληψη του τι είπε ο κ. Μπένος και οι συνεργάτες του στην παρουσίαση.
1.
- Υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, αν τα ενεργοποιήσουμε μπορούμε να
πάρουμε μέχρι και 1 δις.
2.
- Όλα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης. Όποιος θέλει μπαίνει στο διαδίκτυο και
παρεμβαίνει.
3.
- Ο δρόμος Ψαχνά-Στροφυλιά, με χορηγό μελέτης τον Λασκαρίδη,
έχει ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο “επειδή καθυστέρησε και άρα δεν είναι
επείγον”! “Εμείς, όμως, δεν θα εγκαταλείψουμε”, είπε, “θα πάμε ξανά με άλλη
μεθοδολογία, με διαγωνισμό”. Τόνισε, μάλιστα ότι, “χωρίς τον δρόμο δεν
μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα από το πρόγραμμά μας”.
4.
- Οι υποδομές είναι σημαντικές. Εισήχθη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το θέμα
των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης, σημαντικά είναι τα λιμάνια: θα
είναι πράσινα και ψηφιακά!
5.
6.
- Ειδικά πολεοδομικά σχέδια: ο μελετητής του
Διαζώματος Δημήτρης Οικονόμου μέσω διαδικτύου είπε ότι τα σχέδια για τον Κηρέα
και την Αιδηψό θα είναι πιλοτικά για όλη τη χώρα. Είναι “παράλογοι και οριακά
νόμιμοι οι χαρακτηρισμοί της γης υψηλής παραγωγικότητας, ...είναι
καταχρηστικοί”. Αυτό θα λυθεί μέσα στο '23 με το Υπουργείο Γεωργίας. Πρέπει
ο δήμος μας να κάνει αποδεκτή τη δωρεά της μελέτης του Διαζώματος για νέο
πολεοδομικό σχεδιασμό, ώστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας να
προχωρήσει γρήγορα. Το ΔΣ θα χρειαστεί να πει τη γνώμη του ξανά αφού γίνουν
αυτές οι διαδικασίες.
Για το θέμα αυτό μίλησε και ο μελετητής του Διαζώματος κ. Τσακίρης, και
είπε ξανά πως προσπαθούν να βάλουν τάξη, και πως “το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή
είναι η υψηλή παραγωγικότητα”.
7.
8. - Το ΔΑΣΟΣ: για το δάσος προτείνουμε τα εξής σημαντικά, είπε ο κ. Μπένος. Πρώτον, γρήγορο internet! Δεύτερον, τα δίκτυα του κράτους να φτάνουν και στον τελευταίο πολίτη (ΚΕΠ κλπ). Τρίτον, Οικονομία του δάσους και τουρισμός. Τέταρτον, προσοχή στον αγροτικό τομέα (μελισσοκομία, βόσκηση, συλλογή μανιταριών). Πέμπτον, αξιοποίηση βιομάζας. Έκτον, να γίνουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για το δάσος. Στις παραπάνω δραστηριότητες για το δάσος προστέθηκε από τη συνεργάτη του κα Θέκλα Σουσούνη, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και η μελέτη αναδάσωσης, που έχει εγκριθεί, η συλλογή σπόρων, η παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης, οι μετρήσεις για το διοξείδιο του άνθρακα (δηλαδή πόσο συνεισφέρει η αναδάσωση στην κλιματική αλλαγή), και η δημιουργία περιφερειακών δομών γύρω από τους οικισμούς – πιλοτική εφαρμογή θα γίνει στις Γούβες και στο Αχλάδι.
Η Συζήτηση
Αφού επί μία ώρα, με συνδέσεις και προβολή δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, προβλήθηκε μια ειδυλλιακή εικόνα, πήραν το λόγο οι παραβρισκόμενοι και περάσαμε στην πραγματική εικόνα.
Ο δασάρχης κ. Ζίγκηρης είπε σύντομα και χαρακτηριστικά πως τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει ούτε και μπορεί να γίνει. “Με δύο άτομα επιστημονικό προσωπικό δεν γίνεται, δεν υπάρχει μέλλον στη δασική υπηρεσία. Τα φυτώρια δεν λειτουργούν. ... Ποια οικονομία του δάσους που τα ξύλα σαπίζουν και δεν πουλιούνται; Με το ζόρι πήραμε 50.000 ευρώ για να ανοίξουμε τους δρόμους, και τώρα με τη βροχή έχουν χαραδρώσει όλοι, δεν περνάνε... Για τη μελέτη του Αριστοτελείου εμείς δεν ξέρουμε τίποτα! Οι αναδασώσεις έπρεπε να έχουν ξεκινήσει”.
Ο δήμαρχος κ. Τσαπουρνιώτης επιβεβαίωσε τον δασάρχη και είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι στα χαρτιά. Τα χρήματα που έχουν έρθει είναι στο 2-3%, δεν φτάνουν για τα έργα, τα οποία τώρα έχουν σταματήσει γι αυτόν τον λόγο. “Τα χρήματα είναι στα χαρτιά. Στη Λίμνη, στα Καναλάκια, έγινε το έργο με λεφτά των εργολάβων, χωρίς να πληρωθούν”.
Ο κ. Τριάντης, αφού έθεσε με την προτεραιότητα της πραγματοποίησης του δρόμου, άσκησε κριτική για τον τρόπο που έρχονται τα σχέδια πόλης: “Με fast-track διαδικασίες δεν γίνεται να περάσουν αυτά σε τρία συμβούλια”.
Ο Δημήτρης Αλεξίου, πρόεδρος του συλλόγου Αιγαίας που ειδοποιήθηκε για την συνάντηση το προηγούμενο βράδυ, είπε πως οι πολίτες δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα σχέδια και το που βρίσκονται, και δεν υπάρχει τίποτε δημοσιευμένο. “Ζητάμε διαβούλευση, που δεν έχει γίνει”.
Ο Σταύρος Μπένος, πάντως, απάντησε πως, “Να, αυτό που γίνεται τώρα είναι διαβούλευση”!
Ο Νίκος Γεραλής (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης) επεσήμανε την κοροϊδία περί διαβούλευσης, αφού τέθηκε στην παρουσίαση τελεσίγραφο να τελειώσουν όλα [σ.σ. Το πολεοδομικό] μέσα στο 2023. “Για ποια διαβούλευση μας μιλάτε; Σαν αυτή στην Ιστιαία που αποκλείσατε τον κόσμο και τους φορείς με τα ΜΑΤ”; Και απευθυνόμενος στον κ. Μπένο και το όραμά του είπε: “Κάθε που συννεφιάζει φοβόμαστε μην πλημμυρίσουμε. Που θα πατήσει η Ανασυγκρότηση αν δεν υπάρχουν υποδομές; Τι όραμα θα έχουμε εδώ άμα πνιγούμε”;
Ο Μπάμπης Τσιβίκας, νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή
Συσπείρωση, είπε χαρακτηριστικά: “Μας κάψατε, μας πνίξατε, και τώρα μας
διώχνετε απ' τα χωριά μας, έτσι σας λέμε, είστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης εδώ.
Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι αστείο, επιεικώς”! Αναφέροντας τα άλυτα
προβλήματα της περιοχής μίλησε για τις αποζημιώσεις, που δεν δόθηκαν για τις
ελιές, για τους δασεργάτες που δεν εντάχτηκαν στο 7ετές πρόγραμμα, για την
κοροϊδία με τα μελισσοκομικά πάρκα ενώ σήμερα οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να
φτάσουν στα μελίσσια τους με τους κομμένους αγροτικούς δρόμους (το ίδιο και οι
ρετσινάδες), για την ανύπαρκτη μέριμνα για την υγεία...
Σε ότι αφορά το δάσος, ο Μπάμπης Τσιβίκας ρώτησε που βρίσκεται η μελέτη του Ηλία Αποστολίδη, που ήταν μελετητής κι αυτός του Διαζώματος για το δάσος, και η απάντηση του κ. Μπένου ήταν πως “Βρίσκεται στο διαδίκτυο, όλα είναι εκεί να τα δείτε”! Όμως, στην διημερίδα, Η Φωνή του Δάσους , που έγινε στη Λίμνη τον Απρίλη 2023, ο κ. Αποστολίδης δήλωσε άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης για το που βρίσκεται η μελέτη του ως προς την υλοποίησή της, ενώ ο κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, επίσης συνεργαζόμενος με το Διάζωμα, μας ενημέρωσε πως οι μελέτες του για την πυροπροστασία αγνοήθηκαν τελείως και δεν είχε και ο ίδιος καμία ενημέρωση.
Ο κ. Γιάννης Κατσιαμάκας, υποψήφιος δήμαρχος και εκλεγμένος
δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στην έλλειψη διαφάνειας για το προτεινόμενο
χωροταξικό, στις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί, αλλά και στο μοντέλο
ανάπτυξης που προκρίνει μεγάλες τουριστικές μονάδες, όπως το Costa Navarino στην Πύλο. Επίσης, άσκησε κριτική για τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής από
τις πλημμύρες και αναρωτήθηκε για τα αντιπλημμυρικά έργα.
Σε αυτό απάντησε ο κ. Ζίγκηρης ότι η αναγνωριστική μελέτη
έγινε από την Διεύθυνση Δασών, και πως τα έργα που έχουν γίνει είναι καλά. “Σε
τόσα έργα που έγιναν, μπορεί να υπάρχει αστοχία σε 1-2. Υπήρξε αυτό σε ένα
πρόφραγμα στις Ροβιές, κατά τα άλλα ήταν επαρκή. Τα φράγματα αυτά είναι φράγματα βάρους, δεν
έχουν σίδερα μέσα. Αν δείτε τα φράγματα, έχουν συγκρατήσει τόνους φερτών
υλικών. Στη Λίμνη δεν αστόχησε ούτε ένα. Αλλά μέσα στη Λίμνη
δεν είναι ευθύνη του Δασαρχείου. Στο Πήλι, στη διάνοιξη του δασικού δρόμου που
είχε ζητήσει ο συνεταιρισμός, υπήρχε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
εγκεκριμένη”.
Για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης τύπου Costa Navarino, ο Σταύρος Μπένος θεώρησε πως δεν έχει σχέση με την Βόρεια Εύβοια, εντούτοις εκθείασε την επένδυση και τον αντίκτυπό της στην Πύλο.
Κατά την παρουσίαση των 72 “Φωτοδοτών” της Ανασυγκρότησης, που παρουσιάζονταν με λαμπρά λόγια και προοπτικές, όποτε παρενέβαιναν οι παραβρισκόμενοι φαινόταν η αλήθεια, πως δηλαδή “πρόκειται για προτάσεις μας, δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ακόμη, είναι στο στάδιο των μελετών¨. Για παράδειγμα, παρουσιάστηκε μια πρόταση για αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού μονάδας υγείας, προκαλώντας την αντίδραση του Νίκου Γεραλή που είπε: “Καλός ο σύγχρονος εξοπλισμός, αλλά αν δεν υπάρχει προσωπικό να τον λειτουργήσει, τι να τον κάνουμε; Εδώ μας έφεραν, με το ζόρι, το ασθενοφόρο, και κάθεται διότι δεν είναι επανδρωμένο”. Αλλά και στην παρουσίαση του έργου στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, ο κ. Γιάννης Κατσιαμάκας αγανάκτησε λέγοντας ότι “αυτό το έργο που μας δείχνουν δεν υπάρχει”. “Μα πως δεν υπάρχει;”, είπε ο κ. Μπένος, “δείτε τις φωτογραφίες που σας δείχνουμε!”. “Ποιες φωτογραφίες λέτε, εγώ μένω εκεί, σας λέω πως δεν γίνεται τίποτα. Ήρθαν κάποιοι, σκάψαν λίγες μέρες, βγάλατε φωτογραφίες, και τώρα δεν υπάρχει τίποτα εκεί”. Τότε οι συνεργάτες του κ. Μπένου ανέφεραν ότι, υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης, αλλά όλα θα γίνουν!
“Μου τα σούρατε πάλι”.
Οι αντιδράσεις και τα σχόλια όσων ήμασταν εκεί ήταν τέτοια που προκάλεσαν μια δυσθυμία. “Γιατί δεν έχω ακούσει έναν καλό λόγο για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης; Όλοι το απορρίπτετε! Δεν το θέτετε το Σχέδιο αυτό, δεν σας αρέσει; αναρωτήθηκε ο Σταύρος Μπένος. “Εγώ είμαι απλός εθελοντής, τόνισε για πολλοστή φορά και τόνισε πως ο ίδιος και το Διάζωμα με τις συνεργασίες του φέρουν μεγάλη δύναμη μαζί τους. “Δεν τη θέλετε; Είμαι σύμμαχός σας. Είμαι απλός πολίτης εθελοντής. Κι όλα αυτά που σας λέω θα γίνουν σύντομα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. ... Δεν με θεωρείτε χρήσιμο; Δεν με θέλετε; Είμαι μαζί σας! ... Σας χτυπάω καμπανάκι για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης, αλλά βλέπω πως δεν με ακούτε. Τόσο πολύ δεν το θέλετε;”.
Για τη συμβολή του στην Εύβοια, που χαρακτήρισε ο δήμαρχος κ. Τσαπουρνιώτης “ένα λιθαράκι”, ο Σταύρος Μπένος εξανέστη: “Τι λιθαράκι Δήμαρχε; Ογκόλιθος είναι, ογκόλιθος. Με έχουν καλέσει από όλες τις περιοχές όπου γίναν καταστροφές, από την Κρήτη, παντού, και θέλουν ένα πρόγραμμα σαν το δικό σας. Και σε μια απέλπιδα προσπάθεια προσπάθησε ξανά: “Δεν έχει κανείς κάτι θετικό να πει, ούτε ένας; Για το Evia-Pass...;
Ανταποκρινόμενη στην πρόκληση τοποθετήθηκε η Ιωάννα Ανυφιώτη,
εκλεγμένη στο ΔΣ με την Λαϊκή Συσπείρωση και πρώην πρόεδρος του Εμπορικού
Συλλόγου. Όπως ανέφερε, το Evia-pass ήταν μια ένεση, καλό μεν, αλλά οι επιχειρηματίες
δεν περιμένουν από αυτό διότι, η περιοχή είναι κατεστραμμένη. “Περιμένουμε
συνολικά έργα να δούμε. Τρία χρόνια τώρα ο δήμος δεν έχει οχυρωθεί”, είπε και
συνέχισε: “Συγκράτησα ότι εσείς δεν είστε υπεύθυνος, είναι κάποιος
άλλος φορέας. Μήπως πρέπει να έρθει αυτός ο άλλος φορέας εδώ να μας ακούσει
λοιπόν, αφού εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα απ' όσα θέλουμε;”.
“Και βέβαια”, απάντησε ο κ. Μπένος, “εγώ ήρθα από μόνος μου, να δω το ΔΣ επειδή τελείωσαν οι εκλογές. Ο άλλος φορέας είναι η κυβέρνηση. Εγώ ήρθα με ένα σκοπό: να σας πω πως έχετε κάτι σπουδαίο στα χέρια σας και να σας κάνω έκκληση να το αξιοποιήσετε, αλλιώς θα πεθάνει. Μαζί σας κι εγώ να τα σούρω στην κυβέρνηση... Εγώ μαζί σας είμαι. Εγώ σήμερα ήρθα να κάνω μια ενημέρωση και μια συμμαχία μαζί σας, ενάντια σε όλο το πολιτικό σύστημα”.
Η αλήθεια είναι πως πολλά από όσα ακούστηκαν παραπάνω προκάλεσαν θυμηδία.
Όταν μάλιστα αναφέρθηκε στα social media η επίσκεψη του κ. Μπένου, τα σχόλια του
κόσμου εξέφρασαν μια καθολική απαξίωση και απόρριψη.
Εν τέλει καταλάβαμε γιατί ήρθε εδώ ο κ. Μπένος. Θα ακολουθήσει σύντομα
σχετικό άρθρο, καθώς και ένα βίντεο με τις απαντήσεις του σχετικά με το αν είχε
έτοιμο το σχέδιο για την Βόρεια Εύβοια μόλις έσβησε η πυρκαγιά τον Αύγουστο του
2021.
Ρεπορτάζ, Νέλλη Ψαρρού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου